Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2011 09:30 - Най-старата гробница на Анхиало/Поморие/
Автор: tombpom Категория: История   
Прочетен: 10265 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.12.2011 14:58


Какво се намира под тротоара на улица Дунав Фоти Калчев  image
   
През 1984 г. при изкоп на шахта за ВИК на новопостроен трети етаж на съседната къща бе открита монета на ллемето Дерони. Монетата бе бронзова от тип мъж с брада и каузия седи на двуколка, горе слънчев символ. Според проф. Т. Герасимов този тип се датира 520 - 480 г. преди Христа.      Следващата 1985 г. при изкоп на канал за питейна вода бе открита сребърна монета на Тракийски херсонес. Датировката на монетата по Мушмов е 480 - 350 г. преди Христа. Сечението на двата периода т.е. общата част е около 480 г. преди Христа. Следователно, ако монетата Дерони не е наследствана гробницата може да се датира около 480 г., в противен случай 480-350 г. преди Христа.       Периодът 480 - 350 г. преди Христа е интересен с това , че включва по време Пелопонеската война /431-404 г.пр. Хр./. Според Тукидид траки са участвали в нея като наемници(пелтасти или конници). Заплащало им се по драхма на ден. Тукидид описва интересен случай в Тракийски херсонес, когато на траките не им е платено. На юг от Бургас доста често са откривани монети на Тракийски херсонес, но в Поморие това е единствения известен случай. imageimageimage

 Монетата на Дерони е от горния тип, но слънчевия символ бе по-малън
 Монетата на Тракийски херсонес е с диаметър 11 мм и е увеличена
    Изровената монета на Дерони е интересна с това, че на реверса няма образ на триксел. Точно на центъра на реверса има сребърен или калаен припой/пъпка/. Явно монетата е  била на лента/тения/ за коса или на врата на погребания. По- късно разбрах, че в изкопа е имало и череп. Той е бил ритуално полят с червено вино и закопан на друго място.     След като музея не можа да изкупи монетата, тя бе обявена от директора му за фалшива. Монетата дълго време бе предлагана за продажба по Интернет.
     Заедно с монетата на Тракийски херсонес на същото място бе открит и мраморен фрагмент.            image image МРАМОРЕН ФРАГМЕТ И  НЕГОВОТО СЕЧЕНИЕ       По нареждане на директора на музея парче от мраморният фрагмент бе предаден  за изпращане в София с цел датирането му. Каква бе моята изненада, когато след една година, назначения за археолог обяви, че фрагментът е необработен мрамор. Жалкото е, че това лице е хабилитиран д-р на историческите науки.  Анализирайки входа на гробницата на Мезек формата,сечението,ъгъла и леко скосената част  на мраморния фрагмент може да се направи следния извод:
       Мраморният фрагмент е бил част от левия корниз на входа на нашата гробница.                                 image                                                         И така под тротоара на улица Дунав, под положените кабели на дълбочина 70-80 см има гробница/гроб/. Южно от вратата на гаража на 60 см има подземен зид. Той представлява два успоредни зида от камък и нахвърлени между тях други камъни. Интересно то е, че между фугите на зида няма хоросан. Някои от тях са запълнени с вар или бяла хума? Широчината на зида е около 90 см., т.е. два лакета.   Когато се копа за съседната къща през 70-те години бяха открити махайра и къс меч. Местонамирането им бе южно от каменния зид. Явно в района е имало имение оградено със зид. Гробницата/гробът/ се падат северно от зида т.е. извън имението.
Посоката на зида е запад-изток.Посоката определена от местонамирането на монетите е изток/дерони/ - запад/тракийски херсонес/.  т.е. също запад-изток.За по-наблюдателните - улица Дунав сключва тъп ъгъл с улица Самуил/търговската улица на Анхиало до 1906 г./. По всички известни данни град Анхиало е основан след 410 година преди Христа. Намерените тракийски монети и махейрата определят имението като тракийско.       Може да се направи следната хипотеза. Монетата на Дерони да е принадлежала на участник при похода на Ситалк срещу Македония/429 г- преди Христа/. ТУКИДИД КНИГА II ГЛАВА 98:      "И така , Ситалк, който е бил цар на толкова обширна страна, започнал да подготвя похода............. По време на похода във войската не само нямало загинали бойци, освен ако не са заболели, ами дори тя се увеличила: много от независимите траки го последвали с намерение грабеж, дори и без да бъдат повикани, така че цялата войска наброявала, както казват, не по малко от 150000 души. От тях повечето били пехотинци, а около една трета - конници. По-голямата част от конниците предоставели сами одрисите, след тях - гетите. От пехотата най-опитни във водене на война били независимите траки, въоръжени с мечове, които слезли от Родопа, а останалата разнородна войска, която го следвала, била страшна предимно с числеността си."           Намерените монети са най-ранните открити в град ПОМОРИЕ. Знае се за намерени монети на Филип и Александър Македонски в сегешното разположение на града/близо до морския бряг/. Това определя гроницата като най-стара.    



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tombpom
Категория: Други
Прочетен: 112246
Постинги: 28
Коментари: 13
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031