Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2015 14:55 - анхиалски могили - изводи
Автор: tombpom Категория: Други   
Прочетен: 1410 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.05.2015 15:14


   На база на натрупаната информация ще направя някои изводи за Анхиало и неговите могили.
    Какво различава Анхиало от другите гръцки градове по западния Понт?
1. В некропола на Анхиало има множество могилни погребения
2. Анхиало е единствения гръцки град -  център на стратегия при последните тракийски царе от Сапейската династия
3. Единствено от Анхиало се набирали войници за римските легиони

 Разположение на могилите в некропола
 За трите могили (Чаталтепе, Изравнителя, Тепетарла) твърдо може да се каже, че са били на римския път Анхиало - Акве Калиде. Според Йордан и други историци разстоянието между Анхиало и Акве Калиде е 12 римски мили т.е. е имало 12 каменни стълба(милиаренса). През 1979 г. при спасителни разкопки бе открита основата на кръгла кула на врата и част от крепостната стена на Анхиало. Ако това е западната врата на Анхиало то 1 милиарий е до Чаталтепе, а 3-тия до Тепетарла. Разтоянията  между
Тепетърла-Кабалъци2 прибл.=Тепетърла-Изравнителя,
Чаталтепе-Кухата могила прибл.=Чаталтепе-Шопова могила,
Тепетърла-Чаталтепе=2 римски мили.  При Чаталтепе римският път прави завой и Шопова могила се пада от южната му страна. Могилите са в район ограничен от Кабалъците, Тепетърла, Изравнителя, Шопова и Кротиря 1,2 могили, като южна граница е морския бряг. Прави впечатление, че в западната част и централната част от некропола гръцки погребения не са открити т.е. могилите са западно от другите погребения около пътя за Акве Калиде(некропола  на западната врата на града). Единствено отклонение прави Паралимня 1, но може би тя е от некропола на северната врата , ако е имало такава. 
Тракийска аристокрация и стратегията Анхиало
 По време на третата Митридатова война римските войски водени от управителя на римската провинция Македония Марк Теренций Лукул ,през 72 г. пр. Хр. нахлуват в Тракия. Достигат до Черноморието и Аполония, която е съюзник на Митридат VI Евпатор. Градът е превзет, ограбен и опожарен. Разрушаването на Аполония и бавното й съвземане спомага за възхода на Анхиало. По време на последните тракийски царе градът става център на стратегия. В последствие в римската провинция Тракия стратегиите се запазват до 136 г. Анхиало е провъзгласен за град по времето на император Траян(98-117), заедно със Сердика, Пауталия, Никополис ад Нестум и Топир. Тези 4 града получават правото да носят родовото име на императора Улпия. Стратегията  Анхиало и нейният стратег Аполоний са разработени основно от проф. М. Лазаров и проф. Ив. Карайотов.
 "Избирането на Анхиало за център на стратегия в тракийското царство изглежда на пръв поглед странно - един гръцки град , както ни се представя Анхиало от досегашните изследвания, седалище на тракийски областен управител. Не познаваме друг такъв случай в тракийската държава. Очевидно е, че Анхиало представлява опора на тракийските владетели със значителния тракийски елемент, който живее в него."/проф. М. Лазаров/
 За стратега Аполоний, син на Ептайкент от Бизия(Виза Турция и столица на сапейската династия) са известни 5 на брой писмени надписа. Този от Бизия, който се смята за най-ранен, в него Аполоний Ептайкент е стратег на земите около Анхиало. В по-късния от Абритус(Разград), Анхиало е включен в стратегията и тя е наречена на нейно име. Съпругата на стратега Аполоний Ептайкент, Леонто дъщеря на знатния мъж Авлудзенис, се споменава в 2 надписа. За някой си Авлудзенис  син Авлудзенеус е известно от оброчен релеф, посветен на бог Аполон намерена в Анхиало. Същият е пренесен през руско турската война 1828-1829 от Анхиало в Одеса и в монента е в Ермитажа на Сант Петербург под номер А456 датирана II-III век. Следователно такава фамилия е имало в Анхиало.
image
  Два  надписа от кв. Изгрев гр.Бургас и в местността Палеокастро до циганската махала Поморие са най-важни и интересни за тракийския стратег Аполоний и неговите стратегии. Тази от кв. Изгрев Бургас е публикувана от проф. Михаил Лазаров и проф. Люба Огнянова. Надписът  в превод от древногръцки глас:
"На Аполон Карсенос, Богът отличен стрелец, като се помоли и като сполучи, жертвеник издигна Аполоний, син на Ептайкент от Бизия, стратег на Анхиало и на Селетика, и на Рюзика, за себе си и за жена си Леонто и за децата си по времето на Реметалк, на траките цар."
 
Този надпис се датира от времето на император Тиберий, т.е.  от първите десетилетия след Хр. по времето на тракийския цар Реметалк II. За начало на царуването на Реметалк II се взема 19 г. след Хр.
"През този период Анхиало контрамаркира бронзовите монети на Реметалк II със собствена контрамарка АГХ в лигатурата - още един признак, че градът започва да се откроява сред старите гръцки колонии Месембрия и Аполония, защото е предпочетен от бизийските царе и издигнат като център на стратегия"/проф. Иван Карайотов/.
Виж предходен постинг от блога за автономните монети.
 Надписът до циганската махала Поморие дава доста нова информация и датировката си 13 година от царуването на Реметалк II и изрежда неговото родословно дърво по бащина и майчина линия. Друго съществено важно е , че в момента на приношението Аполоний, син на Ептайкент е римски гражданин и прибавил към името си малките имена на император Калигула Гай Юлий. Надписът е датиран 37/38 година малко преди тракийски цар да стане "съученика" на Калигула Реметалк III.
"През 13-тата година от царуването на Реметалк II, син на династа Рескупоридис и внук на цар Котис и (при царицата) внучка на Реметалк I, (аз) Гай Юлий, син на Ептайкент стратег на Анхиало (посветих) статуя на Дионис"/проф. Ив. Карайотов/.
Тракия става провинция в Римската империя през 45 г. сл. Хр., но римляните остават стратегиите. В надпис от Топир се срещат имената на 33 стратези. Описани са от Б. Геров в "Тракийската аристокрация в управлението на провинция Тракия". В тях фигурират три имена свързани със стратега Аполоний Ептайкент, т. е. неговите синове;
I.1.А5 Тиберий Клавдий Авлудзенис носещ името на бащата на Леонто.
I.1.А12 Тиберий Клавдий ,Реметалк ,Аполоний носи името на на баща си, като реверанс към живия му баща или на желанието да изтъкне знатния си произход.
I.1.А20 Тиберий Клавдий ,Ептейкент носещ името на бащата на Аполоний
I.1 - показва втората половина 1 век сл. Хр. Тиберий Клавдий е името на император Клавдий в знак, че са получили римско гражданско право. Първите двама са описани от М. Тачева, а втория и третия от проф. М. Лазаров.
Следователно може да се предполага , че броят на членовете на  семейството на Аполоний Ептейкент е 5. Броят на нишите в тракийския мавзолей в Кухата могила е също 5. Няма никакви данни за кого е направен мавзолея. За мен е интересно, как биха се разположили урните или статуетки в тях за фамилията на Аполоний. Давам следния вариант.
Ниша 1 - Тиберий Клавдий Авлудзенис носещ името на бащата на Леонто
Ниша 2 - Леонто Авлудзенос съпруга на стратега Аполоний
Ниша 3 - Гай Юлий Ептайкент стратег на Анхиало
Ниша 4 - Тиберий Клавдий ,Реметалк ,Аполоний носещ името на баща си
Ниша 5 - Тиберий Клавдий ,Ептайкент носещ името на бащата на Аполоний
 Присъствие на траки в Анхиало се потвърждава от материалите, намерени в малките могили Кротиря 1, 2 и Паралимня 1. Богатото погребение на тракийка в Кротиря 4 съдържа  златни накити, бронзови, глинени и стъклени съдове, както и козметични средства.
"Значително по количество  култови предмети, открити в гроба показват, че сред тракийската аристокрация на Анхиало, която е била в значителна степен елинизирана, е запазен старинен тракийски ритуал, свързан с медицината и гадателството, разпространен в цяла Тракия"/проф. М. Лазаров/
  Някои посетители на Кухата могила на база на името Лесескепра твърдяха, че е гъркиня. Винаги отговарях "Джон Атанасов какъв е по народност"? Лесескепра е живяла в Анхиало, където езика е гръцки, писменоста също и културата елинистична. Да не забравяме , че Котис син на Рементал I е поет силно повлиян от елинизма. Синът му Реметалк III (последния тракийски цар) е архонт на Атина.
 Набиране на войници за римските легиони
 Според Б. Геров докато от териториите на старите черноморски градове не били набирани войници, то от голямата територия на Анхиало в римските легиони постъпвали много траки и преселници от други краища на империята.
За Територията на Анхиало са писали проф. Й. Юрукова, проф. М. Лазаров и проф. Ив. Карайотов.
В най-общи линии тя обхваща територия на север до Месемврия(Несебър), на юг - до Деултум(Дебелт), на запад границата с Аугуста Траяна (Стара Загора) е река Тонзос(Тунджа), на изток - Черно море.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tombpom
Категория: Други
Прочетен: 113168
Постинги: 28
Коментари: 13
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930