Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2014 15:34 - Отвори в купола на Тракийската гробница
Автор: tombpom Категория: Други   
Прочетен: 3203 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Гробницата край град Поморие има един централен отвор на върха на могилата и три отвора в засводирания таван. Централният отвор е зациментиран на върха и са оставени правоъгълни отдушници за вентилация. Помня много добре оригиалния вид на кухата колона(комина). Като малък са ме спускали с въже от върха. Тогава  в гробницата се влизаше през пробива направен от тези, които са ограбили гробницата. Централната куха колона (комина) е описана от мен в предходните постинги. Сега ще обърна внимание на другите  три отвора. Те са на височина около 460 см от пода на централната зала. За целта са поставени керамични тръби. Те представляват кух пресечен конус поставен под ъгъл 300- 360 спрямо равнината на пода. Диаметърът на отвора в залата е 25 см, а отвън - 40 см. Трите отвора са запушени с почва, като от външната страна има ямки. Те са любимомясто  за препичане на змии около обяд. Пет години настоявах да се изчистят и поставят мрежи от външната страна. Не посмях да извърша това сам, защото знаех какво ще последва в отговор. Жалко е, че няма капацитет, както в музея, така и в общината.
    Сечение на могилата с равнина, прекарана успоредно на пода на залата на височина 460 см.
  
  image
 
   Трите отвора са направени в точни посоки: северо -  изток(NE), юг(S) и запад(W). От предния постинг се знае, че в тези посоки духат ветровете ГРЕО(NE), НОТЯ(S) и МАИСТРО(W). Вижда се, че в северозапад и север няма отвори. Това е така, защото там е най-тъмната част на залата(около ниша 3) и през зимата духат студени ветрове.
    Да се върнем на размерите  25 и 40 см. Преди повече от 2300 години малчуганът Спор от Сиракуза е чертаел кръгчета външно допирателни на един кръг. Броял колко такива могат да се начертаят при различни диаметри на външните кръгчета. Спор направил следния извод: "важно е не големината, а отношението на вътрешния и външни диаметри на кръгчетата". Спор приживе получава името АРХИМЕД в пряк превод СВЪРХУМ и става най-великия математик на древността. Сега да получим отношението на диаметрите на отворите 40/25=8/5=1.6 и 25/40=5/8=0.625. Това са числа близки до ФИ т.е. имаме златно сечение. Числата 5 и 8 не са случайни числа. Да разгледаме реда на Леонардо Фибоначи(1170-1240г.).
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89........ където всеки член е равен на сбора на предходните два.
    През 1753г. математикът Робърт Симсън от Глазгоуския университет открил, че когато числата стават по-големи съотношението между два последователни члена се доближава до числото ФИ, златно сечение или Божественото съотношение.
       Приложения но отворите
   1. Централната куха колона е възможно и да служи за олтар и извършване на ритуали. От друга страна през отвора влиза светлина и е интересно кога и какъв лъч осветява долната част на комина или постовена там склуптура или олтар.
    2.Трите отвора са за акустика и ветнтилация. В залата са пели хорове, популярни певци и оперни певици. Пели са на различни определени от мен места и то православни песнопения, арии и популярни песни на различни езици. Констатирал съм най-добро звучение на мястото между ниша 1 и ниша 2. Ще спомена един от многото епизода от рабатата ми в гробницата.
    В дните около Еньовден към обяд от южния отвор се изсипа пръст от могилата в залата. Това се случва обикновено от змия или невестулка подгонила полски мишки във външната част на отвора. Изметох и изхвърлих пръста навън. На връщане забелязох малко светло петно по централната част на кухата колона на 170 см от пода. Южният отвор е със счупена керамика и леко пропаднала външна част. Представям си какво би било станало в оригиналния си вид и къде и как светлината от комина и отвора биха се пресекли. Тогава се сетих за разговора ми с проф. Венедиков през далечната 1959 година. На Еньовден палехме огън в едно от фланкиращите помещения и го прескачахме. Това е една стара Анхиалска традиция под името ТУ ЯН ТУ ЛУНА/ в превод забавления (веселия) в чест на Яни(Йоан Предтеча)/. На другия ден според обичая морето се отваря и анхиалци могат да се къпят спокойно. На път за плажа срещнах един от реставраторите на гробницата. Благодарение на него по-късно имах среща с проф.Венедиков. Той ми обясни, че ние честваме празник, съчетаващ двете стихии - огъня и водата на славянския бог Купола, а преди него са чествали тракийския бог Дионис с оргии и нощни къпания. Стана ми смешно, тъй като хлебарят на нашата махала се казваше Дионис. Представих си как чичо Дионис, след като запали фурната, метне хляба или гьовечите, грабва дамаджаната с червено вино и отива на вълноломите за нощни къпания. Тогава запитах професора защо на Петров ден отиваме с кабролетите на Лъджите(Бургаски минерални бани) и стоим няколко дни. Професорът обясни, че на Акве Калиде(Лъджите) е имало Нимфеон т.е. храм на нимфите. В тяхна чест в древнността са се провеждали тържества и игри.
    3. Не мога да не спомена, че само храмове на Веста и Дионисий имат централен отвор. При това в храма на Веста се е подържал вечния огън, докато при храма на Дионисий коминът е свързан с ритуали и мистерии.
    Тази година се навършват 60 години от първото ми влизане в Тракийската гробница. Доволен съм, че спазих съвета на професор Венедиков, макар и късно. С това приключвам с архитектурата на гробницата. Благодаря на архитекти от Испания, Щвейцария и Италия за съдействието при посещението им в гробницата.
   Колкото до хулителите ще кажа: CULLEI NOT COMMENT



Тагове:   могила,   ОТВОР,   златно,   сечение,


Гласувай:
1



1. kasnaprolet9999 - Има ли тази година нови архитектурни разкрития в Поморие от разкопки?
10.08.2014 22:11
blog.bg/waves.php?action=addToWave&id=1288235&page=2
цитирай
2. tombpom - Фоти Калчев
30.08.2014 13:36
Продължават разкопките в квартал Св. Георги около бившото циганско училище. Резултатите ще станат ясни през месец октомври.
До разкопките в местността Палеокастро на 50 метра има основи на византийска базилика, но тя е в частни имоти и има проблеми.
цитирай
3. tombpom - Фоти Калчев
07.09.2014 16:07
Няколко приятели се интересуват от думата cullei.
Кратката етимология на думата е празна кожена торба.
Марк Крас наричал римските сенатори CULLEI в разговорите си с Юлий Цезар.
CULLEI(лат) - празноглавци , тъпунгери
За англоезичните преводът е ТЪПУНГЕРИ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tombpom
Категория: Други
Прочетен: 113154
Постинги: 28
Коментари: 13
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930